Å skjønne Boris betyr SIKKERHET for deg!

Gårsdagens valpekurs var utrolig interessant. Hovedtematikken på teoridelen omhandlet hundespråket, mens den praktiske baserte seg på kontakt. To ekstremt spennende og viktige temaer å ha kunnskaper om.

Særlig viktig er hundespråket. Innledningsvis bet jeg meg merke i at en av hovedgrunnene til å kunne noe om hundespråket omhandler sikkerhet. Da særlig sikkerhet for andre og deg selv. Til nå har jeg bare tenkt at det er viktig å vite for å kunne trene hunden i ulike situasjoner, men… det innebærer så mye mer enn det.

Forstår du hundespråket er sanssynligheten for å få en agressiv hund eksremt liten. Saken er nemlig at, dersom du forstår hundestråket, så forstår du kanskje litt mer om hvorfor hunder blir agressive i utgangspunktet.

 

Hundespråket

Kurset hjalp meg virkelig til å forstå hvorfor mange “småhunder” eksempelvis utagerer. Det mot fremmede, men også egen eier og familie. Kort oppsummert så handler dette om at hundens dempede og tydelige signaler har blitt ignorert eller oversett. Kursleder forklarte dette gjennom en pyramide. Under ser du en liten illustrasjon.

Dempede signaler:

Nå blir jeg ikke å greie å gjenfortelle det nøyaktig slik kursleder fortalte det, men jeg vil forsøke ut fra hva jeg skjønte. Slik jeg forsto det så sender gjerne hunden ut dempende signaler når det oppstår situasjoner den finner ubehagelig. Deriblant snuteslikk, gjesping, snu seg vekk, snuse på bakken ol. For å illustrere dette, trakk kursleder fram en av sine egne hunder under behandling av en sår pote. Det vi så var en middels stor hund som satt rolig og pent, samtidig som at den lot eier håndtere poten. På lik linje så vi tydelige snuteslikk. Hund godtok situasjonen, samtidig som at den syntes det var litt ukomfortabelt. Den likte det ikke, men tolererte det i denne settingen.

 

Tiltak:

Om hunden så begynner å gjøre tiltak, kan det gjerne bety at den forsøker å unngå situasjonen. Eventuelt undersøke og kartlegge hva den skal gjøre. Her ble det lagt fram et eksempel hvor en liten hund ikke ønsket å komme til eier. Det fordi den hadde erfart at dersom den gjorde det, så ville eier bøye seg over den og plukke den opp. Hvilken den oppfattet som ubehagelig og skummelt. Det vi så på videoen var at hunden eksempelvis gikk til en annen person eller snuste rundt. Hunden forsøkte å løse situasjonen selv og med det unngå situasjonen hvor eier ble å plukke den opp.

 

Tydelige tegn, Avstandsøkende signaler & Bitt

Eksempler på tydelige tegn kan være at hunden stivner, veiver med blikket eller bjeffer på gjenstanden eller personen. Noe som er særdeles viktig å merke seg er at overgangen fra tydelige tegn, avstandsøkende signaler og tiltak er veldig kort. Dersom hunden eksempelvis stivner, forsøker å lene seg bort fra situasjonen, så går det ganske kort tid før den, begynner å flekke tenner og knurre og til slutt biter til. Å lene seg bort eller veive med øynene kan være tydelige tegn. Å knurre eller løfte leppen kan være avstandsøkende signaler. Og tiltak vil da være at den biter til.

 

Hendelse Chila – Bichon Frise 1 år

I den forbindelse har jeg faktisk et eksempel fra en situasjon jeg har opplevd selv, men min tidligere Bichon Frise Chila. Merk: hun lever ennå i beste velgående og er blitt hele 9 år. Uansett, det som skjedde var at vi var på tur sammen med mine onkler og onkelunger. Chila er ikke veldig glad i å bli dullet og kost og det respekterer vi. Dette er veldig uheldig med tanke på hvor søt og liten hun er. Det som hadde skjedd flere ganger på den turen var at Chila hadde trukket seg unna barn for å få være i fred. Vi hadde i tillegg informert både foreldre og barn og at Chila ikke hadde lyst til å bli koset med. Selvsagt var det en av disse barna som ikke greide å respektere dette. Foreldrene så ikke ut til å bry seg, og barnet ville ikke høre på oss. Det som til slutt skjedde var at et av barna braste bort til Chila bakfra. Chila satt i det øyeblikket og spiste på, jeg husker ikke, en pølsebit. Chila skvatt og forsøkte å trekke seg unna. Hun tok med seg pølsebiten og la seg ned et annet sted. Barnet tok ikke hintet og raste mot Chila i neste sekund. Chila slapp pølsebiten og knurret. Barnet bøyde seg ned for å plukke den(pølsebiten) opp. Og da fikk Chila nok. Hun røsket tak i jakkearmet det barnet. Ingen bitt, men en tydelig advarsel. Signalene Chila hadde sendt ut var SÅ tydelige, men det ble ikke respektert. Alt dette skjedde på under et minutt. Nå skal det sies at det antagelig var en kombinasjon av tre ting. For det første så er Chila overhodet ikke glad i å bli koset med. Hun syntes på den tiden at fremmede var skummelt. Og hadde og har ennå litt ressursforsvar.

Det som frustrerer meg så er at jeg ikke var nært nok til å ta barnet før han sprang mot henne den første gangen. Og at jeg ikke hadde kunnskapen jeg har i dag. Dersom jeg skulle trent Chila i dag, så ville jeg ALDRI satt henne inn i en slik situasjon igjen. Det samme angår Boris. Det at jeg nå, i enda større grad, en klar over hvilke tegn jeg skal se etter, vill gjøre hverdagen så mye bedre for Boris. Jeg kan nå unngå å sette Boris inn i situasjoner han ikke vil være i. Jeg gjorde det ikke før heller, men nå har jeg enda bedre kunnskap om de bittesmå tegnene jeg kan se etter. Nå skal det sies at de tegnene jeg nevnte ovenfor ikke nødvendigvis betyr at hunden ikke liker situasjonen. Man må selvsagt se på hele bildet. At hunden gjesper etter at den har våknet er eksempelvis normalt. Men dersom den begynner å gjøre det mye sammen med andre hunder, mennesker eller gjenstander, så må vi følge med, og eventuelt, om nødvendig, gjøre tiltak.

 

 

Jeg er så takknemlig for at dette var temaet på gårsdagens (03.07.2024) valpekurs. Dette var noe jeg absolutt trengte å høre, uten at jeg visste det. Jeg tror dette blir temaet i dagens innlegg, så får vi se hva morgensdagen bringer. Kanskje litt om kontakt. Du får vente å se.

 

SNAKKES i neste innlegg:D

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg